2020 was een fantastisch jaar voor zonne-energie

We kunnen veel van 2020 zeggen, maar niet dat het niet zonnig was. Sterker nog: het gaat de boeken in als het twee-na-zonnigste jaar sinds de metingen. En dat is natuurlijk goed nieuws voor onze zonnepanelenopbrengst. We zetten even wat cijfers op een rij.

Uit berekeningen van de Universiteit Utrecht blijkt dat de opbrengst vorig jaar – afhankelijk van de locatie in Nederland – tussen de 8 en 18 procent hoger was dan vooraf ingeschat. De zon liet zich in alle commotie gelukkig wel van zijn beste kant zien. Daar stond tegenover dat het ook een extreem warm jaar was, en dat is weer slecht voor het rendement.

Zelfstroom in 2020

Op zo’n zonnig jaar blikken wij natuurlijk graag terug. De beste dag qua opbrengst viel het afgelopen jaar op 25 mei: toen produceerden alle zonnepaneelsystemen die op dat moment actief waren samen zo’n 300.000 kWh. Het was toen heel zonnig, en niet al te heet. Er werd die dag max 21 graden gemeten. Ideaal voor zonnepanelen dus! Ter vergelijking: in 2019 viel de piek een volle maand later, op 29 juni. Toen was het record nog ‘maar’ 180.000 kWh. Dat hebben in een jaar dus bijna verdubbeld; over het versnellen van de energietransitie gesproken! Mei was sowieso een zonnige maand: deze maand bracht de meeste zonne-energie op van 2020. De totaalopbrengst in mei was ruim zeven miljoen kWh. Dat staat gelijk aan 3.682 ton CO2-besparing, oftewel 1.425 personen die een retourvlucht Amsterdam – New York maken.

Opbrengst en weer

Dat de zomer synoniem staat aan veel opbrengst is niet per se altijd waar. Natuurlijk: de dagen zijn op zijn langst dus áls het zonnig is, is dat meteen flink te merken. Maar ook in de zomermaanden kan de ene week enorm van de andere verschillen. Zo was in 2020 de eerste week van juli vrij bewolkt, en de tweede week een stuk helderder. Dat leverde maar liefst een verschil van veertig procent op in opbrengst. Zo zit er soms ook wel een factor 10 verschil tussen de opbrengst in de winter ten opzichte van de zomer. Want ook al zijn de winterdagen zonnig: ze zijn nou eenmaal een stuk korter en de zon staat lager. Maar, ook in november hebben we op verschillende dagen een hogere opbrengst behaald dan een paar dagen in juli. Een bewolkte zomerdag kan dus alsnog slechter uitpakken qua opbrengst dan een heldere dag in het najaar.

Locaties

Uit eerdere berekeningen van het KNMI blijkt dat de zon in 2020 ongeveer 2.025 uur scheen, terwijl dat normaal gesproken 1.639 uur is. In het zuiden scheen de zon echter het meest. Maar zijn daar ook genoeg zonnepaneelbezitters van Zelfstroom? Hoewel we een flinke landelijke dekking hebben, zien we wel een grote voorsprong in het aantal Brabantse zonnepaneelbezitters: met een kleine 3800 klanten in Noord-Brabant is dit onze beste provincie. Hierna volgt Gelderland met 2700 installaties en Noord-Holland met 2600 huishoudens met zonnepanelen. Het zuiden kán dus beter worden vertegenwoordigd. Wie sluit zich aan?

Op naar een nóg zonniger 2021.

Bladwijzer de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *